Verslag: La Blusa – Vreedenblues, 6 oktober 2012
La Blusa
Café Willem Slok, Utrecht
6 oktober 2012
Tekst: Gerrit Harmsen
Zaterdag 6 oktober hebben we de eerste zaterdag van het 3de Vreedenblues seizoen. Waar het normaal gesproken tijdens Vreedenblues tjokvol is viel de opkomst deze keer toch enigszins tegen. In tegenstelling tot de andere avonden was het vandaag eenvoudig om aan je drankje te komen, ook wel eens prettig. En, er is genoeg ruimte om te dansen. Voor de muziek van deze avond een welkome bijkomstigheid. Vandaag wordt de kleinste jukejoint van Utrecht namelijk verblijdt met de vrolijke klanken van één van Nederlands oudste Zydeco/Cajun bands, La Blusa. Zo’n 22 jaar geleden in Delft opgericht en nog steeds met de oerleden; zanger/gitarist Henk Robers, zo ook drummer/zanger Ronald van Drunen, later aangevuld met smaakmaker Ron DC Chen op de trekzak, Jan Pardon op bas/zang en Tom Moerenhout op tenorsaxofoon.
Zydeco/Cajun is een door de zwarte bevolking van Louisiana eigen ontwikkelde eigen aanverwante bluesstijl: een mengeling van Cajun, Blues en Caribische ritmes, “Zydeco” genaamd, de muzieksoort die ook door La Blusa gebracht wordt. Kenmerkend voor deze aanstekelijk vrolijke muziek is de diatonische trekzak, een klein soort accordeon met een groot volume. Natuurlijk horen we deze avond de traditionele covers in het Cajun-Frans en Engels, ook staan een groot aantal eigen composities op het repertoire. Heel bijzonder is ook dat La Blusa zich heeft gestort op bekende songs uit de historie van de Pop- en Rock muziek, zoals bijvoorbeeld “Cotton Eyed Joe”, What’s The Colour Of Money” en “If I Had A Hammer”. Het Zydeco genre blijkt bij de start voor een aantal Vreedenbluesgangers zowel even wennen als verrassend. Gaandeweg blijkt er echter geen ontkomen aan. De muziek en het plezier van de band neemt de aanwezigen mee naar Louisiana en stilstaan is er niet meer bij. Als een besmettelijk virus slaat La Blusa toe. Dansende mensen laten zich meevoeren door de aanstekelijkheid van deze muziek. Na het als allerlaatste aangekondigde nummer draaien alle hoofden zich met smekende ogen naar barman Ton, alsjeblieft??, nog eentje? Voor de aanwezigen gaat Ton zijn wijsvinger tergend langzaam omhoog. Vooruit dan, nog eenmaal mogen we met de voeten van de vloer en dan is het dansfeestje helaas echt ten einde.
La Blusa zal binnenkort een nieuwe Cd uitbrengen met grote en herkenbare pop-rock songs, overgoten met een dikke Zydeco saus. Voor de festivalprogrammeurs voor de zomer van 2013 een unieke gelegenheid om te zorgen voor een groot dansfeest.